Fațete Dentare

Fațetele dentare au cîștigat popularitate deoarece reprezintă o metodă minim invazivă pentru remedierea unor mici imperfecțiuni ale dinților: fracturi simple, diferențe de formă și culoare, și foarte ușoare malpoziții.

Background Responsive

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt componente estetice realizate în laboratorul dentar, pelicule foarte fine de înaltă rezistență și durabilitate, care sunt aplicate pe suprafața vestibulară a dintelui de către medicul stomatolog, în scopul îmbunătățirii esteticii.

Care este rolul/scopul fațetelor dentare?

Scopul cel mai cunoscut este un zâmbet mai alb, dar fațetele dentare îndeplinesc mai multe roluri. Ele pot schimba nu doar culoarea, dar și forma, dimensiunea și uneori poziția dinților. Fațetele nu pot îmbunătăți masticația, nu modifică ocluzia și nici nu pot întări un dinte afectat de carie.

Fațetele dentare sunt diferite de coroanele dentare. Deși pot fi confecționate din materiale asemănătoare, coroanele acoperă în totalitate dintele, îl protejează sau îi refac structura și îi redau funcțiile, ceea ce fațetele nu pot face, ele acoperind doar fața vizibilă a dinților.

Fațetele dentare nu au rol funcțional, motiv pentru care se aplică numai pe dinți sănătoși, cu o structură preponderent bună.

Ce trebuie să știți înainte de a opta pentru fațete dentare?

Zâmbetul este ceva unic și personal. Nu tuturor ni se potrivește același tip de zâmbet, și deci același tip de fațete. Uneori pacienții consideră că știu ce li se potrivește, sau sunt fascinați de un anumit tip de fațete dentare ale unor celebrități, însă este important de reținut că, la fel ca la o tunsoare, nu orice se potrivește oricui.

Specialiștii din clinica Teodent vor sfătui cu privire la forma, dimensiunea și culoarea care să se apropie cât mai mult de dinții naturali, pentru un rezultat optim, care să fie în armonie cu fața pacientului. Analizele dentare și faciale, împreună cu o discuție deschisă și sinceră despre așteptări și dorințe vor duce la o experiență plăcută și un zâmbet estetic și funcțional.

Nu este necesar să puneți fațete pe toți dinții! Veți putea stabili împreună cu medicul numărul necesar de fațete dentare – poate fi vorba chiar și de un singur dinte, în funcție de caz. Este important ca atunci când nu se pun fațete pe mai mulți dinți, cei care sunt naturali să fie în stare perfectă, pentru a nu exista diferențe sesizabile.

Avantajele fatetelor dentare

Principalul avantaj al fațetelor dentare este un zâmbet frumos, natural care insuflă încredere în sine. Tocmai din acest motiv este esențială o comunicare deschisă și sinceră cu medicul stomatolog, pentru a alege o potrivire 100% de formă și culoare.

Fațetarea este o soluție pe termen lung, păstrând aspectul frumos al zâmbetului timp de 10-15 ani sau mai mult, în funcție de cum au fost îngrijiți.

Fațetarea poate rezolva anumite probleme minore (dinți ușor strâmbi, ciobiți, sparți sau cu spații între ei).

Nu este necesară o perioadă de recuperare.

Materialele utilizate sunt biocompatibile, fiind astfel tolerate perfect de țesuturile moi.

Procedura este minim invazivă.

Fațetele dentare sunt durabile și rezistă mai bine la colorare decât smalțul natural. De asemenea, fiind netede și lucioase, împiedică într-o anumită măsură aderarea plăcii bacteriene, diminuând riscul inflamării gingiilor.

Fatete 1

Materialele din care sunt realizate fațetele dentare:

Fațetele dentare pot fi confecționate din compozit (material plastic), ceramică și zirconiu. Există diferențe în ceea ce privește calitatea, aspectul și desigur prețul fațetelor dentare.

Tipuri de fațete dentare

Fațete dentare fără preparație – utilizabile atunci când dinții sunt aliniați dar prezintă mici spații între ei.

Fațete dentare cu preparație – potrivite atunci când dinții prezintă carii sau plombe, dacă sunt puțin rotați, inegali ori strâmbi sau dacă linia mediană nu este aliniată.

Fațete dentare cu preparație minimă – se adresează majorității pacienților, fiind o alegere optimă atunci când dinții sunt cât de cât drepți prezentând totuși mici defecte, dacă forma nu trebuie modificată mult și cea mai mare problemă este culoarea.

ETAPELE montării fațetelor dentare

Primul pas este consultația în cadrul căreia se vor stabili: tipul de fațete, culoarea, forma, modul de preparație, profilul incizal, etc. Se vor stabili toate detaliile legate de aspect și funcționalitate împreună cu medicul, pentru asigurarea unui rezultat satisfăcător.

Apoi se va efectua profilaxia, care este obligatorie fiindcă asigură o bază corespunzătoare: detartraj, igienizare și, dacă este cazul, tratament.

Dacă se optează pentru fațete cu șlefuire, acesta este momentul în care se va efectua șlefuirea minim invazivă a suprafeței vizibile a dinților. Nu trebuie să vă îngrijorați deoarece șlefuirea nu va modifica aproape deloc dimensiunea dinților, va fi aproape insesizabilă. Dacă totuși dinții sunt înghesuiți sau strâmbi (dar nu suficient cât să necesite tratament ortodontic), este posibil să fie necesară înlăturarea unui strat puțin mai mare.

Se vor lua amprente și se vor realiza fațete dentare temporare care au exact aceeași dimensiune și aproximativ același aspect cu cele permanente, care vor ajuta pacienții să-și dea seama de zâmbetul final. În perioada de timp necesară pentru realizarea fațetelor, suprafețele șlefuite vor fi acoperite cu un material provizoriu.

Dacă se convine, după o perioadă de probă, asupra caracteristicilor finale ale fațetelor, se trece la următorul pas.

Pe fiecare dinte se aplică un material de cimentare care va lipi fațeta dentară de dinte, prin sistemul de izolare a salivei. Acest proces este foarte important, deoarece la final elementele vor funcționa ca un singur dinte! Adezivul utilizat nu necesită mult timp pentru întărire și pacienții nu au nevoie de o perioadă de refacere după terminarea procedurii.

Este posibil, totuși, să apară o sensibilitate dentară asociată cimentării, însă aceasta va dispărea după câteva ore, existând totuși posibilitatea să revină din când în când pe parcursul următoarelor zile. Pentru simptome care persistă sau se agravează, este necesar ca pacienții să consulte medicul stomatolog.

De asemenea, după cimentarea fațetelor dentare, este posibil ca gingiile să fie inflamate o scurtă perioadă, caz în care un analgezic poate fi de ajutor.

Ce ne recomandă?

Echipă multidisciplinară cu experiență

Medicii noștri sunt pregătiți să preia cazuri complexe, și prin colaborare să redea pacienților puterea de a zâmbi

Apropierea de pacient

Empatiză cu fiecare pacient în parte și încercăm să găsim soluțiile potrivite atât din punctul de vedere estetic cât și funcțional

Raport calitate-preț

Un zâmbet frumos ar trebui să fie dreptul fiecărui om! Tocmai de aceea încercăm să găsim soluții potrivite pentru fiecare buget

Totul într-un singur loc

La Clinica Optimum Dent avem mai multe specializări și chiar cabinet radiologic, așa că beneficiezi de toate serviciile într-un sigur loc

Vino la o consultație

Te-ar putea interesa și...